×

“İthal kömüre kota koyulmalı”

“İthal kömüre kota koyulmalı”

Tes-İş Sendikası ve Maden İşçileri Sendikası Soma Şubesi temsilcileri ortak basın açıklaması düzenleyerek Soma’da yaşanan ve yaşanacak sıkıntıları gündeme getirdi. Santralin satışının gündemde olduğunu belirten Tes-İş Sendikası Soma Şube Başkanı Girginler, “Arkadaşlarımız ücretsiz izine çıkartılabilir” dedi. Maden İşçileri Sendikası Ege 1 Nolu Şubesi Başkanı Rıza Sal ise, İthal kömürün önüne kota koyulmazsa, Soma’da 17 bin maden işçisi işsiz kalabilir” dedi.

Tes-İş Sendikası ve Maden İşçileri Sendika sı Soma Şube Başkan ları Soma’da yaşanan sıkıntıları gündeme taşıdı.
Tes-İş Sendikası Soma Şube Başkanı Mustafa E. Girginler, Maden İşçileri Sendikası Ege Bölgesi Şube Başkanı Cumhur Yılmaz, Soma Şubesi Başkanı Ali Uzun, Ege 1 Nolu Şubesi Başkanı Rıza Sal ve Soma 2 Nolu Şubesi Başkanı Murat Çolak ve Sendika temsilcilerinin katılımı ile basın toplantısı düzenlendi.
“İş Güvenliği sorunu çözüldü”
Toplantıda konuşan Tes-İş Sendikası Soma Şube Başkanı Mustafa Girginler, “Soma Termik Santrali 2015 yılında özelleşmişti. Soma Termik Santral, özelleştirme sürecinden sonra Torku Şeker Soma Termik Santral Elektrik Üretim A.Ş. olarak yeni üretim hayatına başladığında, iş yerinin idamesi için yanlış seçilen yöneticiler ve bu yöneticile rin yanlış yatırım, revizyon, bakım ve işletim metotları sonrasında bugün itibarı ile üretemez duruma gelmiş, iş vereni işçi çıkarma, üretimi durdurma ya da iş yerini başka bir kuruluşa devretme gibi arayışlara itmiş bulunmak tadır.Bu yaşanan teknik sıkıntılar zaman içerisinde İş Sağlığı ve Güvenliğini de tehdit eder hale gelmiş, cereyan eden bu vahim durum sonrasında Sendikamız tarafından iş verene Acil İş Sağlığı ve Güvenliği Kurulunun toplanması hususunda yazı yazılmıştır.
Bu toplantıyla birlikte İş Sağlığı ve Güvenliğini tehdit eden hususlar iş verene bildirilmiş, tutanak altına aldırılmış ve ivedilikle tedbir planlarının devreye sokulması sağlanmıştır.
Ayrıca iş yerimizde maruz kalınan İş Sağlığı ve Güvenliğini de tehdit eden bu hususlar hakkında da resmi kurumlar bilgilendirilmiş konunun Türkiye Büyük Millet Meclisi gündemine taşınması sağlanmıştır.
“Çalışanlarımızı ücretsiz izine çıkarma planları var”
Son 45 günden beri ise Santralin satışı söz konusu. Bizlerin niyeti A firması veya B firması değildir. Çalışanlarımızın ve Somamızın mağdur olmamasıdır. Biz bunun derdindeyiz.

Toplantıda konuşan Tes-İş Sendikası Soma Şube Başkanı Mustafa Girginler, “Sivil Toplum Örgütleri, Siyasi Parti temsilcilerini bu konu ile ilgili bilgilendirdik. Enerji fiyatlarında artış olmazsa santralin de devri gerçekleşmezse aldığımız bilgilere göre santralin üretim gücü düşük, 1 Mayıs’ta sıcak su da kapandığı için tek gruba düşürülüp, diğer grupları revizyon adı altında çalıştırmamak ve arkasın dan ise çalışanlarımızı ücretsiz izine çıkarma planları var. Biz bunlara müsaade etmeyeceğiz. Kendi hatalarını çalışanlarımıza ve Somamıza mal edemezler. Bu sıkıntı santral çalışanlarından başlayarak, kooperatif, madenlerimiz ve Soma esnafımıza tüm Somamıza yansıyacak. Bununla ilgili tüm çalışmalarımızı yaptık. Satış ile ilgili görüştükleri firmalar var. İşin takibindeyiz. Sıcak gelişmeler olduğunda yine sizlerle paylaşacağım. Somalılar olarak Somamıza sahip çıkmamız gerekiyor. Sıkıntı hepimizin sıkıntısı. Ücretsiz izin ya da kısmi işten çıkarma gibi işverenin uygulayacağı eylemler santralimizin bu hale gelmesinde asli kusur sahibi olmayan işçilerimize ve Soma’da Termik Santral vasıtası ile entegre iş kolların da kazançlarını sağlayan Soma halkına ödettirilecek büyük bir bedel olacaktır.” dedi.
Maden İşçileri Sendikası Ege 1 Nolu Şube Başkanı Rıza Sal, “Santralin sıkıntıları Yeraltı madencileri olarak bizleri de olumsuz etkilemektedir. Yılbaşından bu yana Yeraltı işçi sayısına göre ödenen teşviklerimiz kesildi. Teşviklerin kesilmesi ile birlikte işyerleri sıkıntılar yaşamaya başladı. Bunun yanında yaşanan ithal kömürün maliyeti düşük olduğu için yerli ürettiğimiz kömüre rağbet kalmadı. Yeraltı maden işletmeleri kömür satamamakla karşı karşıya kaldı. Buna bir kota ve vergi getirilmesini istiyoruz. İthal Kömürün önünün kesilmesini istiyoruz. 17 bin çalışan işçimiz var. Bu sıkıntılarımız devam ederse 17 bin çalışanımızın istihdamı tehlikeye girecek. Eğer bu sıkıntılarımız çözüme kavuşmazsa biz sesimizi gür bir şekilde meydanlarda demokratik ortamlarda çözmeye gideceğiz. Bu firmalar böyle giderse kilit vuracak, işçi çıkarmaya gidecek. Maaşlarımızı alamama noktasına geldik, aksamalar yaşanıyor. Milli ve Yerli kömür diyoruz, ithal kömür alıyoruz. Bizim kömürlerimizi satamadıktan sonra bu işçiler nereye gidecek, çok büyük sıkıntı lar bizi bekliyor. Uzlaşıp bu sıkıntıları çözemezsek esnafı, bakkalı, santrali, sivil toplum örgütleri ile Tes-İş, Maden İş değil, bu hepimizin 150 bin kişiyi ilgilendiren Soma’nın sorunu. Bunun bir an önce çözülmesini gür bir sesle dile getiriyorum” dedi.

Yorum gönder