×

SOMA’NIN TARİHE YAZILAN MİLLİ MÜCADELE DESTANI 99 YAŞINDA…

SOMA’NIN TARİHE YAZILAN MİLLİ MÜCADELE DESTANI 99 YAŞINDA…


Başkan Ali Tulup, “Tarihi binlerce yıllık geçmişe dayanan kömürün, madenin, emeğin ve alın terinin adresi olan Soma’nın düşman işgalinden kurtuluşunun 99. Yıldönümünü kutlamanın sevinci içerisindeyiz.
Soma için 13 Eylül gurur günüdür. Bundan Tam 99 yıl önce milletimizin bağımsızlığa olan tutkusu, yurdun dört bir yanında olduğu gibi Soma da tezahür etmiş ve milletimiz bağımsızlığından asla vazgeçmeyeceğini tüm dünyaya kanıtlamış ve büyük bir destan yazmıştır.
12 Haziran 1919 günü Bergama Yunanlılar tarafından işgal edildi. Kurdukları mukavemet teşkilatı ile Bergama ve Akhisar’ın yardımına koşan Somalı vatandaşlarımız Cinge’de oluşturdukları cephede gerçekleşen çetin savaşlar sonucu Soma’nın işgalini 1 yıl daha geciktirmiş oldular. Batı Anadolu’daki Yunan işgali boyunca bölge halkı ölüm-kalım mücadelesinin içindeydi. İşgalci güçlerin zulmünün yanında topraklarını terk ederek daha güvenli bölgelere gitmeyi göze alan göçmenler sayısız acı olaya maruz kaldı. Kuzey Ege’de küçük bir kasaba olan Somamız da bu acılardan ne yazık ki payına düşeni almış, fakat kurtuluş destanına ortak olmaktan da geri durmamıştır. İzmir’in işgalinden itibaren milli mücadele safında yerini alan Somamız, uzunca bir süre, kapısına kadar gelen düşmana direnmiş ve Kurtuluş Savaşı’nın örgütlenme sürecinde zaman kazanılmasına yardımcı olmuştur. Direndiği süre zarfında 14. Kolordu’nun 61. Tümen 188. Alayı öncülüğünde, bölge halkından oluşan milis kuvvetler, Yunan güçlerinin ilerlemesini engellemişlerdir.
Soma, Haziran 1920’de başlayan Yunan taarruzu neticesinde 24 Haziran 1920 tarihinde işgal edilmiştir. İki yıldan uzun süren bir zaman diliminde Yunan işgali altında kalan ilçemiz 13 Eylül 1922 günü Türk askerlerinin kente girmesiyle bağımsızlığına kavuşmuştur. O gün bugündür 13 Eylül gününü, millet olarak birlik ve beraberliğin, dayanışmanın, aynı duyguları taşımanın ve yaşamanın, tasada ve sevinçte bir olmanın, “Önce Vatan” demenin, önce zafere, sonra da kıvanca dönüştüğü gün olarak yaşıyoruz.
Bu duygu ve düşünceler ile;
Bizlere bu coğrafyada gururla yaşama imkanı veren kutsal vatan topraklarımızın her bir karışı için göğsünü siper etmiş başka Mustafa Kemal Atatürk olmak üzere tüm şehitlerimizi ve ebediyete intikal etmiş gazilerimizi rahmet ve minnetle anıyor, Allah’tan aziz milletimize bir daha o karanlık günleri yaşatmamasını diliyor tüm hemşerilerimin kurtuluş yıl dönümünü kutluyorum. Saygı ve Sevgilerimle…” ifadelerine yer verdi.

Yorum gönder