×

CHP Manisa Milletvekili Bakırlıoğlu,”Soma Bir bombanın üzerinde oturuyor”

CHP Manisa Milletvekili Bakırlıoğlu,”Soma Bir bombanın üzerinde oturuyor”

Soma Termik Santralinin geçici ruhsatla baca gazı filtresi takmadan çalışmaya devam ettiğine dikkat çeken CHP Manisa Milletvekili Vehbi Bakırlıoğlu, Soma Termik Santral Kamulaştırılmalı” dedi. Bakırlıoğlu, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar’a, Eynez Maden Sahasının özelleşip özelleşmediğini de sorarak cevaplanmasını istedi.

CHP Manisa Milletvekili Vehbi Bakırlıoğlu, Enerji ve Tabii Kaynak lar Bakanlığı bütçesinin görüşüldüğü TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu’nda Soma Termik Santral ve Soma Madenleri hakkında söz aldı.
“Soma Termik santrali, Somalıları zehirliyor.”
Bakırlıoğlu, Enerji ve Tabi Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar’a şunları söyledi;
Özelleştirmelere neden karşı olduğumuzu size şöyle anlatmak istiyorum.
Soma Termik Santrali 2015 yılında 685 milyon dolar bedelle özelleştirildi. Bazı şartları vardı yerine getirmesi gereken, belli sürelerde filtre takılacaktı. Kendisi ile birlikte özelleşen diğer santraller gibi bu şartları yerine getirmedi. Halen daha geçici ruhsat ile baca gazı filtresi takmadan çalışmaya devam ediyor. 2027 yılına kadar Çevre ve Şehircilik Bakanlığı izin verdi. Ancak Torku’nun bu yükümlülüğü yerine getirme gibi bir niyeti yok, yapma kabiliyeti de yok. Sırf bu yüzden Akhisar’da yaşayanlar, Soma’da yaşayanlar, Kırkağaç ve Manisa’da yaşayanlar zehirlenmeye devam edeceğiz.
“Termik santral havamızı, suyumuzu kirletiyor”
Sayın Bakan, Soma bir bombanın üzerinde oturuyor. Ciddi bir sıkıntımız var, Bu termik santral havamızı ve suyumuzu kirletiyor. Somalıları zehirliyor, bir yandan da yapması gereken rutin bakımları da yapmıyor. 2015 yılından bu yana kamudayken her ay bakım olurken belirli üniteler bakıma alınırken, 2015 yılından beri hiçbir bakım yapılmamış durumda. Hiçbir yatırım yok, revizyon yok, çok ciddi iş güvenliği sorunları var. Burada ciddi kazalar oluyor ve yangınlar çıkıyor, burada insanlar çalışmak istemiyor. Daha önce kamuda çalışıp ta devam edenler can güvenliği olmadığı için işi bıraktılar. Daha sonra buraya Teftiş kurulu gidiyor, bizim duyumumuza göre kurul 70 noktada tutanak tutuyor. Bu tutanaklara rağmen işveren her hangi bir önlem almayacak.
Sayın Bakan, 685 milyon dolara özelleştirilmişti bu santral, Şuan kömür aldığı TKİ’ye 10 milyar liranın üzerinde borcu olduğu söyleniyor. Bu borç ise 2019 yılı itibari ile ise 1 milyar lira idi, o günkü kur ile 168 milyon dolardı. 2020 bütçesinde ben bunu yine dile getirmiştim. Niye alacağını tahsil etmiyorsunuz demiştim. Aradan 5 yıl geçti borç 1 milyar liradan 10 milyar lirayı geçtiği söyleniyor. Güncel kurlar ile 295 milyon dolar.
Duyduğumuza göre TKİ harekete geçmiş ama geçmiş olsun. Bu borcu tahsil etme yeteneği var mı yok mu bilemiyoruz.
“Soma Termik Kamulaştırılmalı”
Bu şirket yatırım yapmıyor, Bakım yapmıyor, İş Güvenliği önlemleri almıyor, filtre takmıyor, devlete olan borcunu ödemiyor. Ancak devletten teşvik almaya devam ediyor. Bu sene 752 milyon liralık teşvik almış. Şirket borcunu ödemiyor ancak dolar cinsinden olan özelleştirme bedeli borcu 370 milyon dolarlık borcu TL’ye çevrili yor ve 6 yıl’a bölünüyor. Yani kıyak üzerine kıyak yapılıyor. Öyle bir bela ile karşı karşıyayız ki, burayı kapatmaya kalksak kapatamayız, çünkü Soma’da 12 bin hanenin ısınmasını bu termik santral yapıyor. Bizim burada talebimiz nettir. Burada bir an önce kamulaştırma yapılması lazım. Soma Termik Santrali’nin kamulaştırılması lazım. AKP usulü Özelleştirmede gelinen nokta ne yazık ki budur” dedi.
El birliği ile Madencileri mi kandırdınız?
Elİ Soma’da sadece Eynez Açık ocaklarında üretim yapmakta. Söz konusu sahada 25 milyon ton kömür rezervi bulunduğu belirtiliyor. 17 yıldan bu yana ELİ burada Dekapaj çalışması yapıyor. 17 yıllık emeğin sonunda iş artık bitmiş alttaki kömürü kepçeler ile kamyonlara doldurmak kalmış. İş artık kaymak yemeğe kalmışken 2022 yılında gelen bir haber biz burayı özelleştiriyoruz. Bakan yardımcıları konuyu biliyor. Burada işçiler eylemler yaptılar. ‘Eynez bizimdir bırakmayacağız’ dediler. 42 gün boyunca eylemler devam etti. Sonra Maden İş Genel Başkanı ve Türk-İş Genel Başkanı geldiler, Biz dönemin Bakanı ile bakan yardımcıları ile görüştük özelleştirme olmayacak dediler. İşçiler de eylemlerini sonlandırdı. Fakat biz sonradan öğreniyoruz ki, MAPEK’in bir evrağı var buna göre bu sözler verilirken bu özelleştirme yapılmış. Gerçekten bu özelleştirme yapıldı mı? Yapılmadı mı? Bunu öğrenmek istiyoruz. Eğer bu özelleştirme yapıldıysa Ya siz Maden İş Sendikası ve Türk-İş’i kandırdınız, Ya Maden İş Sendikası ve Türk-İş Madencileri kandırdı, Ya da elbirliği ile madencileri kandırıldınız benim aklıma başka birşey gelmiyor’ dedi.

Yorum gönder