×

‘ÖZELLEŞTİRME YENİ FACİALAR DEMEK’

‘ÖZELLEŞTİRME YENİ FACİALAR DEMEK’

Soma’da Türkiye Kömür İşletmelerine (TKİ) bağlı Ege Linyit İşletmesi Eynez açık ocağını özelleştirme kararı almıştı. Bunun üzerine burada çalışan maden işçileri direnişe başladılar. Özeleştirmenin durdurulması için Soma’dan Ankara’ya yürümek isteyen ve Manisa Kırkağaç girişinde polis tarafından durduruldular. Kırkağaç Çamlık’ta direnişlerine devam eden ELİ işletmesinde çalışan madencilerin ziyaretinde Bakırlıoğlu’na CHP Soma ilçe Başkanı Levent Elbinsoy ve Kırkağaç ilçe Başkanı Özcan Kaçar eşlik etti. Madenciler, CHP’li Bakırlıoğlun neden özelleştirmeye karşı olduklarını ve açık kömür ocağındaki risklerden bahsettiler. Madencilerin açık ocaktaki heyelan riski ile ilgili anlattıkları yeni facialar yaşanması konusunda endişelerimizi daha da artırdı diyen Bakırlıoğlu özelleştirme kararından vazgeçilmesi gerektiğini söyledi.
CHP Milletvekili Bakırlıoğlu burada yaptığı açıklamada gerçekten durum bildiğimizden çok daha vahim
Ruhsatı TKİ’ye ait olan söz konusu sahada 17 yıl boyunca dekapaj çalışması yapan Ege Linyit İşletmeleri (ELİ) zengin kömür yataklarına ulaşmış, iş artık kömürü çıkartmaya gelmiş, yani işin kaymağını yemeye gelmiş ancak işin kaymağını yeme işi anlamsızca özel sektöre bırakılmıştı. Giderayak yandaşa peşkeşi hızlandıran AKP iktidarı kömür madenini özelleştirme kararı aldı.
Özelleştirme Yeni Facialar Demek
İşin bir başka boyutu ise iş güvenliği. Eylemdeki işçiler ile yaptığımız sohbetlerde söz konusu Eynez açık ocağının bir bölümünün heyelan riski barındırıyor olması. Ocağın bu bölümü için geçmişte MİGEM’in MAPEG’in yüksek risk barındırdığına dair raporları olduğu işçi ve sendika temsilcileri tarafından dile getirilmekte. Söz konusu maden sahasının 2014 yılında 301 madenciye mezar olan Eynez yeraltı ocağının hemen üstünde yer alması acı bir tesadüf olarak gözükmekte. Heyelan riski barındıran bölgede kömür çıkartmak başlı başına bir uzmanlık gerektiren, zahmetli ve iş güvenliğinin üst düzeyde sağlanması gereken bir iş. Heyelanlı sahalarda çalışmamış, uzmanlığı ve tecrübesi olmayan taşeron firmaların bu riskli sahada üretim yapması yeni Soma facialarını beraberinde getirebilir ifadelerine yer verdi. Bu acının daha önce Kahramanmaraş’ta yaşandığını hatıratan CHP Manisa Milletvekili Ahmet Vehbi bakırlıoğlu sözlrine şöyle devam etti. Afşin-Elbistan Termik Santraline kömür sağlayan açık ocakta yaşanan heyelanda 11 işçi hayatını kaybetmiş, 9 işçinin cenazelerine hala ulaşılamadı.
Soma Ölümler Devam Ediyor
İki gün önce Soma’da özel bir şirkete ait kömür yıkama tesisinde şlam havuzu patladı ve balçığı içinde kalan kepçe operatörü İbrahim demir hayatını kaybetti. Soma’da ne şirketlerin kar hırsı bitti, ne de işçi ölümleri.Bu tür riskli alanlarda uzmanlık gerektiren madencilik faaliyeti için bilgi birikim ve teknik donanımın yeterli olması zorunludur. Aynı risk Enez bölgesinde hala devam ediyor. Bölgenin hareketli fay hatları üzerinde olduğu bilinmektedir.

Yorum gönder